Amir-agin han je smešten u centru Novog Pazara. O vremenu njegove gradnje nema podataka, ali se pretpostavlja da potiče iz 17. veka. Po svojoj arhitektonskoj koncepciji odstupa od klasičnih građevina ove namene. Kod ovog hana se jasno izdvajaju dve glavne grupe prostorija. Prvi deo, koji se sastojao iz prizemlja i sprata, služio je za smeštaj i prenoćište putnika. U njega se ulazilo neposredno sa ulice, kroz jedan dobro očuvan ulaz, čija su vrata okovana gvožđem.

Za razliku od klasičnih hanova, koji su zbog bezbednosti imali sobe okrenute ka unutrašnjem dvorištu, sobe za prenoćište ovoga hana okrenute su prema ulici. U njih su se smeštali putnici — trgovci. Iza ovog dela nalazi se drugi prizeman deo, mnogo prostraniji. Služio je kao štala za smeštaj kiridžijskih konja, mazgi i kamila.

Zidan je kamenom i ćerpičem, sa dva reda drvenih stubova koji su prihvatali krovnu konstrukciju velikog raspona. U prostranom kompleksu hana nalazi se još i niz zanatskih radnji pretežno krojačkih, koje čine tradicionalni okvir ambijentalne vrednosti, a ujedno su i poslednji ostaci nekadašnje „Tijesne čaršije“, nepovratno uništene odmah posle Drugog svetskog rata.

Amir-agin han je jedan od retkih objekata ove vrste u našoj republici. Konzervatorski radovi na njemu započeli su 1975. godine. Urađena je konstruktivna sanacija; izmenjene dotrajale grede koje nose krovnu konstrukciju, izmenjena cela krovna konstrukcija, prepokrivanje i uređen unutrašnji prostor.